Wat is een blockchain

Wanneer u leest over Bitcoins en andere cryptocurrency, dan zult u merken dat de term ‘blockchain’ doorgaans vaak wordt gebruikt. Hoewel de term pas sinds kort vaak wordt gebruikt, werd de blockchain techniek al langere tijd gebruik voor diensten als Google Drive en OneDrive. Een blockchain kan het eenvoudigst worden omschreven als een database die voor iedereen toegankelijk is. Er is geen centrale autoriteit die als eigenaar van de database kan worden gezien. Bij een blockchain database kan de informatie uit het verleden niet meer worden gewijzigd, er kan alleen maar informatie worden toegevoegd. Door deze techniek zorgt blockchain altijd voor een actueel, betrouwbaar overzicht van de status van de database.

Blockchain als betrouwbare database

In de blockchain database zijn vele verschillende blokjes met informatie opgenomen. Hoewel blockchain tegenwoordig vrijwel uitsluitend wordt besproken in de context van cryptocurrency, kunnen deze blokjes ook informatie bevatten over financiële transacties die niet in verband staan met cryptocurrency.

Beveiligingsprotocol van blockchains

Elk van de informatieblokjes in een blockchain zijn met een beveilingsprotocol verbonden aan het volgende blokje in de database. Op het moment dat er fraude plaatsvindt in de database, dan ontstaat hier automatisch een melding van. Door de goede beveiliging van het blockchain netwerk, kan de blockchain database als een uiterst betrouwbare manier van informatieopslag worden gezien. Daarnaast is het ook vrijwel onmogelijk voor hackers tot toegang te krijgen tot dit beveiligde netwerk.

Verschillende blockchains

De blockchain van de Bitcoin wordt gezien als één van de best beveiligde blockchains die er op de markt van cryptocurrency te vinden zijn. Natuurlijk zijn er ook veel verschillende andere cryptocurrency die een eigen blockchain hebben. Deze virtuele munten maken dus gebruik van een eigen techniek voor het beveiligen van de informatie. Verschillende virtuele munten maken ook gebruik van elkaars blockchain netwerk. Het is voor cryptocurrency dus ook mogelijk om de techniek achter een blockchain met elkaar te delen. De ontwikkelingen op het gebied van blockchains staan natuurlijk niet stil. Er worden regelmatig nieuwe cryptocurrency geïntroduceerd die ook weer gebruikmaken van een nieuwe blockchain. Hoewel de techniek achter de blockchain sterk van elkaar kan verschillen, is het uiteindelijk principe van de blockchain hetzelfde.